jueves, 24 de julio de 2014

DE QUÈ PARLEM QUAN PARLEM DE LEGIONEL·LA?

Quan parlem de plagues i controls de plagues, acostumem a pensar en #rates i #ratolins, en #mosques, #formigues i tot tipus d'insecte, en #tèrmits i #corcs, en #aus... Però sovint se'ns passen per alt tots aquells microorganismes (bacteris, virus, fongs, algues, protozous...) que poden representar un risc potencial per a la salut quan el seu nombre es situa per sobre determinats llindars de seguretat. Entre aquests darrers, la#legionel·la, un eubacteri que prospera entre els 25 °C i 45 °C i en mitjans aquàtics.
Les epidemies de legionel·losi reben una atenció significativa dels mitjans de comunicació perquè en alguns casos poden arribar a ser especialment greus i fins i tot acabar amb la mort de les persones afectades. Malgrat això, aquesta malaltia generalment apareix com un cas aïllat, no associat amb cap brot oficialment reconegut. L'epidèmia normalment apareix a l'estiu o a principis de la tardor, però els casos poden succeir-se al llarg de tot l'any.
El bacteri fou descobert al 1975 i deu el seu nom al primer brot conegut de la malaltia, que va tenir lloc durant una convenció de jubilats de la Legió americana a Filadèlfia, i en la qual es va produir un brot de pneumònia que afectà 182 assistents a l'acte, 49 dels quals van morir. Mesos després, els científics van identificar la causa de la tràgica infecció: es tractava d'un bacteri, desconegut fins aquell moment, raó per la qual van decidir de batejar-lo amb el nom de Legionella, en referència a l'antiga professió dels afectats. Per extensió, la malaltia va ser anomenada «legionel·losi».
El bacteri es reprodueix en gran quantitat en aigues calentes i estancades (32°-40 °C) i, per tant, les instal·lacions susceptibles de ser envaïdes per Legionel·la inclouen torres de refrigeració en sistemes de refrigeració industrials, grans sistemes d'aire condicionat centrals, sistemes d'aigua calenta domèstics, fonts, balnearis i altres centres amb remolins d'aigua. Un cop allà, la Legionel·la es transmet mitjançant la inhalació de petites gotes amb els bacteris i, una vegada dins l'hoste, la incubació pot prendre fins a dues setmanes. Els símptomes inicials són similars a la grip, incloent-hi febre, calfreds i tos seca, problemes amb el tracte gastrointestinal i el sistema nerviós... També poden presentar uns altres símptomes avançats de pneumònia, però cal dir que la malaltia generalment no causa problemes sanitaris greus a la majoria dels individus sans i només sol causar símptomes greus en aquells amb un sistema immunitari compromès.
A Catalunya, l'ASPCAT regula i porta a terme inspeccions periodiques i actuacions de prevenció de la legionel·losi i de control sanitari oficial en les instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la. També supervisa l’autocontrol implementat pels titulars d’aquestes instal·lacions i el control de l’aigua d’aquestes instal·lacions. A Qntrolplaga, totes les nostres intervencions es realitzen segons RD 865/2003, pel qual s'estableixen els criteris higiénics i sanitaris per a la prevenció i control de la legionel·losi.
Consulti'ns si necessita més informació al respecte. Estarem encantats d'atendre'ls.


No hay comentarios:

Publicar un comentario